Niistä venäjän lisä-aineettomista jogurteista kiukustuneena päätin rempaista. Valio meni samalla rempaisulla boikottiin tässä torpassa.. vai suomalaiset haluaa lisä-aineilla kyllästettyä roskaa?! selvä, pitäkää tunkkinne. Täti kuukkeloi ja tutustui jogurtin valmistamisen saloihin. Sehän oli helppoa kuin mikä, maitoa lämmittäen, jogurtinsiemen (käytin ekaan settiin bulgarian jogurttia, seuraavaan otin siemenen edellisestä erästä ennen maustamista) ja vähän maitojauhetta. Kuutisentuntia aikaa ja avot! hyvää tuli ja ostojogurtit on toistaiseksi historiaa.
Ainoa miinus tässä hommassa oli se että jogurtin tarvii tekeytyä noin 45 asteessa, saavutin tavoitelämpötilan uunin valolla. Pikkujäbä suoritti kevyen keittiökokeen ja väänsi nupin kaakkoon. Ei tullu jogurttia 300 asteen lämmössä. Mutta jos ton Pikkujäbän saa pidettyä pois kyökistä niin homma on ihan iisiä.
Vessan nurkassa on seuraava koe, nimittäin haudontakone pinkeenä munia. Kalkkunat on vielä niin pieniä ettei munat hedelmöittyneet, palataan keväällä asiaan. Kone on nyt täytetty arojen munilla, on siellä pari teharinkin munaa mukana. Toivottavasti onnistuu kun muutama tipunen on jo varattuna. Voisi muutaman kanan pitää itselläkin. Kukkoja on harvennettu muutamalla mutta pari pitäisi varmaan vielä laittaa syöntiin. Keittelin oikeen sellasta vanhanaikaista viillokkia yhdestä, hyvää oli sekin.
Nyt on näillä tiluksilla saatu omavaraisuuden astetta nostettua ihan kivasti kun kasvihuoneestakin saa syötävää ja munia edelleen tursuaa joka tuutista. Mulla ei ole varsinaisesti sellaista maailmanpelastus ideologiaa omavaraisuuden taustalla vaan ruuan puhtaus, tekee pahaa kaupassa katsoa kun kärryt lapotaan täyteen nugetteja ja mikropizzoja.. oikeasti kun miettii niin liian iso osa ruokakauppojen valikoimista on hirveetä skeidaa. Kaikessa on liikaa kaikkea.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti