perjantai 27. tammikuuta 2017

kesäsuunnitelmia

Kävin heittämässä iltalenkin eläinten luona ja jotenkin ne ajatukset karkasi taas siihen kesään. Sais linnutkin taas ulos, pois ahtaista sisätiloista. Täytyy huomenna laittaa kuvia linnuista ja kaneista.

No siinä sitten niitä ruokkiessani ja ihmetellessäni tein varovaisia suunnitelmia. Ajatushan on laittaa tämä paikka keväällä myyntiin mutta ikävä kyllä markkinatilanne taitaa olla sellainen ettei kannata henkeä pidätellä ostajaa odotellessa eli ihan rauhassa voi elää sen mukaan että tässä vietetään vielä jokunen tovi.

Keväällä ajattelin usuttaa miehen kanilan rakennukseen. Kunnolliset ja hyvin toimivat tilat lihakaneille, saa sitten taas vähän enemmän lihaa tuotettua itse, nythän omalta tilalta tulee melkein ainoastaan kanaa ja metsästyskaudella riistaa. Kanit on hyvä lisä ruokapöytään. Kalkkunoiden ja fasanien toivoisi myös lisääntyvän vähän (paljon) aktiivisemmin, ne on myös hyvää syötävää. Toki ne ovat myös hyvää myytävää mutta itsekkäästi ajattelen omaa ruokapöytääni ensin.

Eli ajatus olisi saada lisättyä reippaasti lihan tuotantoa. katsotaan kuin meitin käy.

kasvimaalla taidan mennä aika pitkälti samoilla vanhoilla säädöillä. Toivottavasti perunaa tulisi edellisvuotta enemmän, yhtään en tiedä että miksi jäi sato niin huonoksi. En kasvata pottuja talven varalle, varastotilaa ei edelleenkään tällä tontilla valitettavasti ole siihen. Mutta onhan se elämän helppoutta satokaudella kun kaupasta ei tarvitse pottuja kantaa. Lapset tykkää myös kaivella niitä ylös, eli pottua laitan niinkuin aina ennenkin.

Porkkanaa taas paljon enemmän kuin aikaisemmin, sitä kun saa syötettyä myös noille eläimille sen mikä ei mene omaan käyttöön.

Uutena aluevaltauksena ajattelin kokeilla palsternakkaa ja punajuurta. Tämä siis tarkoittaa sitä että sopii ottaa kuokka kauniiseen käteen ja alkaa kasvimaan laajennukseen.

Salaatteja tottakai. Yrtteihin ajattelin myös panostaa aikaisempaa enemmän, saisi talveksi kuivattua. Tilli, persilja, basilika ym perushutut. Mutta nyt ajattelin laittaa ne kasvamaan omiin penkkeihinsä, eikä vaan tunkea niitä joihinkin ahtaisiin rakoihin kitumaan.

Ja ne nokkoset täytyy muistaa kerätä pakkaseen ja niitä täytyy myös kuivata eläimille, taidan tehdä pihamökin kuistista kasvikuivattamon eläinten talvivarastoksi. sinnehän voisi sitten tehdä vähän kerppuja.. omenaakin voisi kuivata eläimille jos niitä vaan tulee.

Asiasta toiseen, yrteistä ja lihoista tuli mieleen vakuumikone. Se on hankintalistalla ykköspaikalla, nyt kun kuivuri on hankittu. Että kun mä nään itseni marinoimassa vakuumissa itsekasvatettua kania kaikilla niillä ihanilla yrteillä.. hmm.. sen päivän kun nään, palkitsen itseni jollain huomattavan hyvällä skumpalla. Monta muuttujaa, kanit ja yrtit kasvattamatta ja vakuumikone ostamatta. ei paha.

Tomaatit, kurkut ja paprikat kasvihuoneeseen. Kurkun siemeniä täytyy muistaakseni ostaa lisää. Tomaattirintamalla ajattelin siirtyä tyystin noihin venäläisiin lajikkeisiin, josko ne sopisi paremmin näihin suomen kesiin. Toisekseen, niitä on kaikkia hauskoja lajikkeita, ei sen perus moneymakerin takia taida jaksaa nähdä vaivaa.. mutta tottakai täytyy olla pastakastiketomaatit, kirsikkatomaatit lapsille naposteltavaksi ja salaatteihin.. pihvitomaatit ja ja ja. hitto, tämä karkaa ihan satavarmasti käsistä.

Paprikan siemeniä taitaa olla valmiina, jos ei ole niin raapaisen kaupan paprikasta siemenet itämään.

Ja ne kurpitsat.. huoooh. itseni tuntien hukutaan taas kesäkurpitsoihin. Lisäksi myskikurpitsaa (Epun lempiruokaa on myskikurpitsasta tehty keitto), halloweenkurppaa ja jokunen bigmax.

mitäs vielä? omenapuut toivottavasti tuottaa satoa enemmän kuin aikaisempina vuosina. Omenaa voisi kuivata noille elukoille ja omena-kanelihilloa meillä menee ihan niin paljon kuin sitä ikinä vaan jaksaa keittää. Kirsikka ja luumupuiden tuotokset on meillä mennyt suoraan syöntiin mutta toivoisin että kirsikkaa tulisi sen verran että saisin kokeiltua hillon tekoa siitä. Voisi sitä sitten juustojen kanssa syödä.

Karhunvatukkaa täytyy myös laittaa taas pakkaseenkin, ihan parasta ankan tai fasaanin kastikkeessa.

Mustaviinimarjasta teen hyytelöitä kanan kanssa syötäväksi. Kai niistä viinimarjoista voisi taas jonkun litran mehujakin keitellä.

Mansikkapenkki on liian pieni, sitäkin täytyy laajentaa. Lapset kun syö kaiken mitä siellä kasvaa.

Mitähän unohtui?
Ai niin, maissi.. pitäisiköhän taas tänäkin vuonna pahoittaa mielensä maissin kanssa tapellen.. ehkä.

Talvikuva kasvihuoneesta ei onneksi ole tuore, se taitaa olla vuodelta 2013. Mutta sama se, talvi se on nytkin, vaan vähempi lunta ja enemmän jäätä.


Noita pilttipurkkeja täytyykin alkaa hamstraamaan ihan urakalla, Yrttiöljyjä, hilloja ja kaikkea ihanaa. Olis jo kesä.
 Yrttien sisäkasvatus on meillä perinteisesti ollut hivenen haasteellista, Tai no kaiken kasvatus sisällä. Kasvatan kaikki taimetkin häkeissä. Kissat tykkää syödä kaiken mihin pääsevät käsiksi.
 oi kesä, oi basilika. oi kesä, tuoreet tomaatit ja basilika..

Täytyy syksyllä palata tähän postaukseen ja verrata suunnitelmaa toteutuneeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti