sunnuntai 4. huhtikuuta 2021

Suuntana omavaraisempi elämä 2021- huhtikuu

 ja niin taas vaihtui kuukausi, eli tarjolla on omavaraistelevien bloggareisen suuntana omavaraisempi elämä yhteispostaus. Tämän tekstin lopusta löytyy linkit muiden kirjoittajien juttuihin. 

Huhtikuun aiheena on komposti. ajattelin aihetta kevyellä kauhulla, nimittäin tähän aikaan vuodesta meidän piha näyttää kaikkinensa sellaiselta valtavalta kompostilta. Oikeastaan siltä että meidän pihaan olisi tehty joku paikallisen jäteaseman laajennusosa, ei puutu kuin biohazard-kyltti portista. Luminen talvi on tosi huono juttu sellaiselle suurpiirteiselle pihanhoitajalle, jatkuva lumisade valitettavan  näppärästi peittää kaikki heinäsilput ja muovilelujen maalliset jäännökset.. mutta ei siitä enempää, tallinpihan siivoustalkoot ovat alkaneet, juhannuksena on jo varmaan taas ihan kivannäköistä.


Mutta siis sellaista oikeaa kompostia meillä ei ole, tai oli edellisen omistajan peruja sellainen puinen kompostilaatikkosysteemi, sitä ei vaan tullut käytettyä. Edellinen omistaja kompostoi siinä puutarhajätettä, minun virallinen selitys on että käytän kitkemis- ja harvennus ja sensellaiset jätteet lämpöpenkkien pohjiin. Todellisuudessa olen niin laiska kitkemään että ne harvat kitketyt rikat ei kompostia vaadi, suurimman osan kaikesta pottumaasta nyhdetystä vesiheinästä syö eläimet ihan tuoreeltaan.

Ruokajätettäkään meillä ei oikein tule ja mä olen ihan satavarma että kompostiin nakattu elintarvikkeen murunenkin houkuttelee paikalle miljoonan rotan yhdyskunnan. Tähän ongelmaan ymmärtääkseni ratkaisu on bokashi, asiaan yhtään perehtymättä olen ymmärtänyt että se on sellainen siistihkö purkki mihin laitetaan porkkanankuoret ja muut sellaiset ja se muuttaa ne käden käänteessä uuteen olomuotoon. Innostuinkin jonkunverran ajatuksesta, pelkään vaan pahoin että jotenkin onnistun tyrimään tuollaisen bokashin hoivaamisen ja sen seurauksena mun bokashissa käynnistyy joku ei toivottu ja hyvin epästabiili reaktio joka johtaa siihen että meidän kyökissä mosahtaa räjähtävän ydinreaktorin pikkuserkku. Todella toivon että joku kanssabloggaaja kirjoittaa bokashista ja vakuuttaa ettei bokashilla saa aikaiseksi tatteja eikä ydinlaskeumaa, jolloin ehkä mäkin uskallan hankkia sellaisen.

Lantaa sensijaan kompostoin ja suhtaudun näihin aarrekasoihini ihan klonkkuna, nämä köyhät savimaat nimittäin imaisevat jonkinverran hyvin kompostoitunutta lantaa. Nyt useamman vuoden aktiivisen kompostin kärräämisen jälkeen meillä on kasvimailla oikeasti matoja. Paljon matoja. 

Nyt onkin alkamassa se kompostinkärräys aika, viimeiset lumet kun sulaa ja piha vähän kuivuu niin talikko käteen kompostia kohti kasvimaita. Käsillä alkaa olemaan se vuoden kiireisin aika, kasvimaat kuntoon, aitojen korjausta, tipujen hoitoa ja uuden kasvihuoneen kasaus ja mitä kaikkea muuta. 

Paprikat, tomaatit, munakoisot ja tupakat kasvaa hienosti. kiitos taimikaapin, kissat eivät ole päässeet verottamaan taimia. Kurkut ja kurpat odottelevat vielä, riittävän monena vuonna olen laittanut ne liian aikaisin ja nyt tänävuonna ajattelin vihdoin oppia virheistäni.

Lehmien ja hevosten laidun taitaa tänäkeväänä jäädä oman onnensa nojaan, viime keväänä mulla oli siitä kaikenlaisia suunnitelmia. Alkuun suunnitelma oli kylvää sinne paljon erilaisia niittykasveja. Siellä hevoset ja lehmät kirmailisivat kilpaa perhosten kanssa, plus ne sateenkaaret ja pörräävät pölyttäjät. Maatalouskaupassa suunnitelma vähän muutti muotoaan, nimittäin melko tyyriitä nuo niittysiemenseokset. Kylvettiin sitten pikalaidunseosta ja todella hyvä niin. Ei nekään siemenet ilmaisia olleet mutta eipähän mennyt haaskuulle ihan niin isoa kasaa rahaa kuin noiden niittyseosten kanssa olisi mennyt. Kevät oli rutikuiva, lumeton talvi ja sateeton kevät huolehti siitä ettei juurikaan mikään itänyt. Taidan tyytyä vaan katselemaan päältä että miltä tänä keväänä näyttää laitumella. 

Rauha-kyytön siemennys pitäisi jossain vaiheessa ottaa työnalle ja samalla tiineystarkastaa Hulina. Hulina on kyllä moneen kertaan julistettu mahoksi, mutta täällä olleessaan se ei ole tehnyt kiimaa kertaakaan. Ennen tänne tuloa sonnit astui sitä oikein hyvään ja selkeään kiimaan. Ei Rauhan siemennyksellä kiire ole, se hoivailee edelleen ottolastaan, ayrshirevasikka Sählää. Sähläkin sai vihdoin oman kaulapannan. Hulina kun tuli meille Rauhan kanssa pikkuvasikkana, laitoin sille väliaikaisesti kaulapannaksi hevosten jalustinhihnan. Hulina on reissannut lappiin ja takaisin tänne etelään väliaikaisen pantansa kanssa, niin totesin että menköön sählällekin sama ratkaisu, en koskaan muista maatalouskaupassa käydessäni ostaa noita lehmien pantoja.

Sähläkin saa oman kellon kaulaan. Mahtaa olla näky kun Sählä aikanaan palautuu kotiinsa kellot kilisten ja timangiriimu kimaltaen. Ostin sille omaksi riimuksi sellaisen kimaltavan kammotuksen.

Polttopuut alkavat olemaan kasallaan ensi talveksi ja muutenkin hommat kulkee omalla aikataulullaan. Tiput kasvaa, vuohet lypsää niin hyvin että meinaa olla runsauden pula. Linnuthan nyt joutuvat olemaan sisällä lintuinfluenssan takia, mutta eiköhän niillekin vapaus koita kesemmällä. 

Sade näyttäisi lakanneen, eli tallinpihan siivousta täytyy lähteä jatkamaan. 

Muiden kirjoituksia löytyy täältä: 

Vyöhyke 1

https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2021/04/suuntana-omavaraisuus-huhtikuu2021.html 

https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/04/ylpea-kompostin-omistaja.html 

http://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-4-kompostointia-ja-sita-ihtiaan/ 

https://kakskulma.com/aloitin-bokashoinnin-kun-jate-muuttuu-raaka-aineeksi/ 

https://www.omavarainen.fi/l/huhtikuu2021/ 


Vyöhyke 2

https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/04/komposti-puutarhailun-sydan-ja-keuhkot.html  

 https://varmuusvara.blogspot.com/2021/04/huhtikuu-2021.html 

https://www.omavarainenvegaani.fi/post/bokashi-on-vegaanisen-puutarhurin-paras-kaveri 


Vyöhyke 3

https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-4/

https://www.harmaatorppa.fi/2021/04/omavaraisuutta-vuodelle-2021-huhtikuu.html

https://caramellia.fi/huhtikuu2021/   

https://www.villakotiranta.fi/kotipuutarhurin-huhtikuun-kuulumiset-omavaraisuus-osa-4-2021/ 

https://luomulaakso.fi/?p=21149 

https://metsanheini.wordpress.com/2021/04/04/suuntana-omavaraisuus/ 

https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/04/helppo-ja-toimiva-komposti-omavaraisuus.html 

https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/04/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-4.html 


Vyöhyke 4

https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/04/unelmana-omavaraisempi-elama.html 

https://www.korkeala.fi/meilla-kompostoidaan-jokaisella-nurkalla-ja-lannoitetaan-miten-sattuu/ 


Vyöhyke 5

https://puutteela.com/?p=680  

 

Vyöhyke 7

https://korpitalo.wordpress.com/2021/04/05/huhtikuu-21-lannoitus/



21 kommenttia:

  1. Olipa kiva lukea taas kuulumisianne! Minullakin kurkut ja kurpitsat ovat vielä kylvämättä. Laitan ne varmaankin vasta lähempänä toukokuuta. Aurinkoista huhtikuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin toi lumisade ja pikkupakkanen nyt viivästytti kylvöjä ja ehkä hyvä niin.

      Poista
  2. Olen kanssa miettinyt tuota pihan siivousta, mutta samalla taas pohtinut, että eiköhän ne oljen ja heinän silppu häiviä sitten ruohon sekaan :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja varmasti se silppu lisää luonnon monimuotoisuutta ja siinä pesii mönkiäiset ja mitä vielä. Jätetään maatumaan 👍👍😄

      Poista
  3. Kuivikkeet on kyllä varmasti aivan parasta herkkua savimaalle! Täällä ei ole savea mutta hiekkamoreenia senkin edestä, kaikki biomassa erittäin tervetullutta...

    Ne niittysiemenseokset on tosiaan aika kalliita, varsinkin jos ostaa kerralla ison pussin. Rahansäästön vuoksi suosin itsekin enemmän sitä että tsekkailen mitä tuolla kasvaa valmiiksi ja kerään siemeniä niistä, ja levitän sitten eteenpäin kevyesti muokatuille kasvupaikoille. Tai sitten voi valita vuosittain pari kolme niittykasvia, mitä kasvattaa vaikka kukkapenkissä pari ekaa vuotta ja ottaa niistä sitten siemeniä levitykseen. Tänä vuonna onkin jännät paikat kun pääsee seurailemaan olenko saanut ruusuruohon leviämään tällä taktiikalla laajemmalle tontin alueelle. Tänä vuonna yritän kasvattaa erityisesti hirvenkelloa, että jos siitä saisi sitten seuraavan kasvin minkä saisi kotiutettua näille nurkille pysyvästi. En uskalla edes ajatella mitä maksaisi 1/3 hehtaarin niityksi muuttaminen kokonaan ostetuilla siemenillä....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi ala mille suunnittelin niittykasviseosta, on kolmisen hehtaaria. Todella meinasi lähteä taju niistä hinnoista

      Poista
  4. Meillä myös laitetaan toivo juhannukseen: siihen mennessä ei kaikki ehkä näytä enää kompostilta. :-D

    VastaaPoista
  5. "..piha näyttää kaikkinensa sellaiselta valtavalta kompostilta" :D :D Voi kyllä! Miten voikin tähän aikaan vuodesta puutarha ja piha näyttää siltä, kun sinne olisi kertynyt koko luomakunnan menneiden kesien hautausmaa. Ja miten ihmeessä se kaikki aina sitten muuttuukin vehmaaksi vihreäksi. Luonnon suuria ihmeitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kyllä, menneiden kesien hautausmaa 😄 tai jonkun maailmanlopun elokuvan kuvauspaikka

      Poista
  6. hehe, sehän on oikeasti ihan kehu, jos joku näyttää kompostilta!!!!! Joudun hakemaan kuivikkeita ja lantaa hevostallilta, kun itsellä ei ole eläimiä. Maan multavuuden parantamista on kaikkein helpoin ja nopein tehdä nimenomaan lannalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sen jo huomaa kun jonkun vuoden jaksanut lantaa kärrätä ja onneksi tota riittää omasta takaa.

      Poista
  7. Kirjoitat niin hauskasti, että tätä on kiva lukea.
    Ei tuo lumen alta paljastuva näkymä täälläkään silmiä hivele.
    Sinä onnellinen, jolla on kompostoitua lantaa käden ulottuvilla.
    Kurkut ja kurpitsat ennättävät vielä hyvin.
    https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/04/kompostoinnista.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos 😊
      Osan kurpitsoista ehdinkin jo laittamaan, ne jättilajikkeet.

      Poista
  8. Hah hah, ja jep jep.. pommi jooo.
    Mutta niin tutun kuuloista, kauhulla odottelee noiden lumien sulamista ja karmaisevan totuuden esille tuloa.
    Nyt voi vielä juoda kahvia tai teetä ulkona esteettisen näkymän kera ☺️
    Pian se aika on ohi, pelkään ja toivon sitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitten kohta tulee aika kun rehottavat pusikot armeliaasti peittää ryönästöt 😄

      Poista
  9. Kyllä sillä bokashillakin saa hajuja ja rottia houkuteltua, kokemusta on :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli mä unohdan koko bokashin :D
      Rottayhdyskunta ja kalmanhaju tästä kaaoksesta saa jäädäkin puuttumaan

      Poista
  10. Tämmösen sulavasti kirjoitetun tekstin äärellä viihtyy, kun asiat sanotaan niinkuin ne on. Meillä tuo piha tuppaa myös olemaan yksi iso komposti, lelujen tilalla vaan useimmiten värjäyskattiloita ja ämpäreitä ja saaveja, joissa värjäyssienet saavat muhia. Tämä blogi on mennyt multa aivan ohi, mutta nyt pittää lukea vanhatkin postaukset, insta tuttuja me näyttiin jo olevankin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä taisin unohtaa mainita ämpärit ja saavit :D niitä kerääntyy etenkin tallille ja kasvihuoneille

      Poista
  11. Et ole yksin. Meidänkin piha on kompostikunnossa :D Täytyy tunnustaa, että haravointi ei lukeudu lempipuuhiini ja siksi suuriosa lehdistä jää nurmikoille. Ajelen sitten keväällä yli ruohonleikkurilla.

    Hauskaa, että toivoit bokashi-aihetta. Sitä sitten käsittelikin yllättävän moni :)

    VastaaPoista
  12. Niittykasveja voi lisätä myös vähän kerrallaan. Meillä on olut tapana nakata pellon eri nurkkiin erilaisia sekoituksia niin leviää sieltä sitten ja joskus ehkä löytää toisensa tai sitten ei. Monimuotoisuutta se on ainakin luonut. Mukavampi levittää lompakkoa muutamalle kympille kuin satasille.

    VastaaPoista