maanantai 15. maaliskuuta 2021

hupsista keikkaa, tipuja ja kilejä

 Mitäs minä tulin sanoneeksi niistä maatiaiskanoista.. taisi olla jotain sellaista ettei haudoteta muita kanoja kuin maatiaisia. Mitään en tunnusta, mutta maatiaisia ne koneesta ensimmäisinä kuoriutuvat tiput eivät olleet. Kohta kyllä niitäkin kuoriutuu, samoin ankkoja ja kalkkunoita. Vaikka tämä on joka keväinen tapahtuma, niin aina se on jotenkin yhtä jännittävää nähdä mitä sieltä tulee. Erityisesti kun _se_joku_muu on kerännyt koneeseen munia sellaisesta porukasta missä on hyvinkin kirjavasti edustettuna erilaisia kanarotuja.

 Niinkuin taannoin mainitsinkin, myös niitä kilejä siunaantui vaikkei nyt olisikaan mikään valtava tarve ollut. 

Lapset (ja salaa vähän mäkin) ovat toki innoissaan tästä vuohien lisääntymisestä. Se nimittäin tarkoittaa myös maitoa ja siinä kohtaa kun porukan isomaitoisimmat mammat tekee vain yhdet kilit, maitoa riittää myös kyökkiin ja reilusti. se taas tarkoittaa jäätelöä, juustoa, viiliä ja muita herkkuja mitkä lapset (minä en taaskaan tunnusta) syövät sellaista tahtia ettei vanhenemisen vaaraa juurikaan ole.

Suklaajäätelö on tällä hetkellä suosikki, voi johtua myös pääkokin rajoittuneesta mielikuvituksesta.

Muutenkin on hyvä pysyä soppakauhan varressa, meinaa nimittäin käydä vähän hermon päälle ilmat. Ihan pikkusen kuumottelisi päästä toimittamaan pihahommia. Ei siis niitä sulavan lumen alta paljastuvien sotkujen ja heinäsilpujen siivoamista, eikä erityisesti aitojenkaan korjaaminen ole niitä houkuttelevampia hommia mutta kasvimaiden ja kasvihuoneiden laittaminen valmiiksi olisi sellaista puuhaa mihin ei oikeen lumisade ja jäätikkö sovi. Toisaalta, ei taida tänä vuonna savikkoja kiusata samanlainen kuivuus kuin viime keväänä. 

Eläimiäkin olisi kiva saada ajoissa ulos. Ikävä vaan että tällähetkellä taitaa sorkkaeläimet olla ainoita joita ei uhkaa joku tuomiopäivän virus, hevosilla on omansa ja vissiin koko maailman hevosetkin alkavat olemaan kohta jossain karanteenissa. Mun hevosia tuskin harmittaa ettei kotitallista tarvitse tänäkään vuonna matkustaa mihinkään jumppatunnille. Lintuja vaanii lintuinfluenssa sen verran että asiasta ensimmäistä kertaa lähestyttiin jo kirjeelläkin ja eräs lehti ehti jo manata kuinka pikkuriikkiset kotikanalat vaarantaa tehotuotannon ja suomalaisen viennin (en siis tiennyt että kananmunat ovat suomessa se ykkösvientituote, oppia ikä kaikki). Seuraavaksi varmaan alkaa jylläämään suu- ja sorkkatauti, listeria, legionella, salmonella ja hullunlehmän tauti. Positiivisuus ennen kaikkea.

Se on sentään hyvä että tekemistä riittää aamusta iltaan, ei kerkeä ahdistua maailman tilanteesta kun hoitaa lapsia, eläimiä, eläinlapsia, taimia ja lopun aikaa lypsää tai työntää kottikärryjä. Listalta puuttui kevätsiivous, verhojen vaihto keväisimpiin ikkunoiden pesun yhteydessä ja muutama muu kodinhoidollinen toimenpide. Se on näinä tautisina aikoina hyvä että murtovarkaatkin pysähtyy jo eteisessä liimaannuttuaan lattiaan. Matot sentään kiikutin ulos luettuani erinomaisen vinkin lumipesusta pakkasella, harmi vaan että ne matot ovat nyt harrastelleet sitä lumipeseytymistä jo jokusen viikon tuossa pihalla, täytynee raahata ne johonkin kuivumaan ennen juhannusta, muuten jää pihanurmikkoon epämääräinen neliöperformanssi muistuttamaan tämän emäntäkoulun priimuksen saavutuksista. Sitäpaitsi joutuisin tunnustamaan laiminlyöntini kiusallisen monta kertaa, koska aivan taatusti eräskin kulkija tiedustelisi jotta mikä murhenäytelmä meidän nurtsia on kohdannut.

Tuon alla olevan tipun kuoriutumista pääsee seuraamaan linkin kautta youtubesta. Tarjolla on henkeäsalpaava jännitysnäytelmä, vaikka käytin kaiken osaamiseni, ei editointiohjelma tarjonnut mielestäni riittävää nopeutusmahdollisuutta. Yritin leikata-liimata ja askarrella että tuo taidepläjäys olisi edes ähän viihdyttävämpi kuin maalin kuivumisen seuraaminen. Lienee tarpeetonta mainita että teinin hermorakenne ei kestä loputtomiin äitinsä ja nelivuotiaan siskonsa opastamista editorin ja muiden itsestään selvyyksien kanssa (kuulema kuka tahansa kädellinen osaa käyttää niitä..)

https://youtu.be/nbTAx5wahRA
7 kommenttia:

 1. Ha ha! Facessa varoiteltiin talojen pihoissa pyörähtelevustä, epämääräisitä tyypeistä, jotka käyvät tarkistelemassa, onko väkeä kotona. Olenkin tietämättäni varautunut tähän mahdolliseen murtovarkauteen käyttämällä mainitsemaasi "tahmatekniikkaa"!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on sellanen ”tee se itse-vallihauta”. Irtonaiset hanhet ja liimalattiat kyllä karsii tehokkaasti pienemmällä tahdonvoimalla varustetut varkaat

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Uus yritys kommentointii. Täällä myös matot ja villavaatteet viihtyy ei päiviä vaan viikkoja ulkona. Se on varmasti hyväks niille! Oot sie kirjottanu mtn juusto tai jäätelöreseptejä tänne blogiin? Jos et niin toivepostaus semmosesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se pidempi ulkohoito taatusti tappaa kaikki oravaa pienemmät pölykutiaiset. Saattaa olla ettei noita ohjeita ole, ainakaan kovin montaa. Täytyy siis tehdä

   Poista
 4. eih.. mattojen tuuletus.. verhojen vaihto.. samat lakanat (kirjaimellisesti) vuodenajasta toiseen ikkunassa :D Mutta samasta syystä odotan lumien sulamista. Ikävä kyllä ne lojumaan jääneet tavarat ja laudanpalat ovat ne mitkä ensinnä esiin tulee. Onkos tuo suklaajäätelö vaikea tehdä? Hilman pitäisi poikia toukokuun alussa, joten maitoa olisi taas kohta tarjolla. Alkuun tein juustoa, mutta nykyään teen melkein vain smoothieita ja jogurttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on täällä vielä lisänä joka keväinen koirankakkakriisi. Mauri mäyräkoira kun pitää talviulkoilua ihan puhtaana oikeusmurhana ja murjottaa kun ei saa käyttää terassia vessana vaan pakotetaan hankeen asioilleen. Mauri ei todella katso tarpeelliseksi vetäytyä pihanperälle asioilleen.. lopun voit arvata.

   Jäätelö ei ole vaikea. Mulla on vieläpä yksi sellainen ohje missä on oikaistu kaikki mutkat eikä tartte jäätelökonetta. Laitan siitä ohjeen (mikä tosin tappaa shokkiin kaikki oikeat jäätelön tekijät) ihan tässä lähipäivinä

   Poista