lauantai 30. joulukuuta 2017

puutarhaunelmia

Nyt kun mulla on tosiaan tätä aikaa.. käytin sitä hetken väärällä tavalla. Nimittäin keskustelupalstoilla notkuen. kyykytysmalli, kuinka ruoskia toista. minusta sivistys- ja hyvinvointivaltion yksi tärkeä mittari on se, miten kaikkein heikoimpia kohdellaan ja autetaan. mä en tiedä mitä on tapahtunut että ollaan tässä armaassa isänmaassa päästy tilanteeseen missä on ok sylkeä kaikki sonta toisen naamalle, ilman mitään suodattimia tai itsekritiikkiä. Jopa puolueiden edustajat osallistuvat loan heittoon. Mielipidettään ei saa enää sanoa mikäli se vähänkään arvostelee päättäjiemme toimia. Työttömät, köyhät ja syrjäytyneet ovat kirosana, tässä sivistysvaltiossa on ihan oikeasti aikuisia joiden mielipide on sellainen että kaikki vähänkään heikommat ovat pohjasakkaa ja ne pitäisi viedä saunan taakse. Sopii toivoa että nämä tyypit eivät koskaan jää työttömiksi tai sairastu, heidän puolisonsa eivät löydä uutta kumppania tai kuole.

Yhteisöllisyys on katoava luonnonvara, toisen auttaminen tarkoittaa kuvaamista ja selfieitä onnettomuuspaikoilla, melkoinen juhlavuosi tämäkin.

tuli niin huono olo kaikesta tosta että päätin siirtyä mukavampien asioiden pariin. Nimittäin ensivuoden puskasuunnitelmiin. Toivottavasti mä olen keväällä siinä kunnossa että kylvöpuuhat sujuisi edes jotenkin. Suunniteluun  sentään kykenen sujuvasti.

Viimekesän suurimmat ongelmat oli sää ja linnut. Nämä kaksi seikkaa huononsi satoa niin isosti että jotain tarttis tehdä. Lintujen (enimmäkseen irtonaisten ankkojen) takia ei onnistunut sipulit, porkkanat, pavut eikä herneet. Keväällä on aidattava tontin itäinen federaatio erikseen muusta pihasta. Meillä on piha aidattuna muuten paitsi laitumien ja ratsastuskentän osalta, tai siis onhan nekin aidattu mutta sähkölangalla, muuta tonttia kiertää verkkoaita. Suunnittelin siirtäväni osan kasvimaista laitumen puolelle, laidunta on muutenkin liikaa näiden laiduntajien tarpeisiin, eli sitä joutaa hyvinkin pienentää. Uudelle kasvimaalle joutaa istuttaa sipulit, porkkanat, kaalit ja varmaankin avomaankurkut. Ehkä muutama uusi omenapuu ja vattupensaita.

Uuden kasvimaan tekeminen  tonne pellolle on vaan melkoiset talkoot, siihen on kyllä pikkusen pakko saada konevoimaa avuksi. Toi peltomaa on ollut viljelyssä vuosikymmeniä, ennen meidän tähän muuttoa se oli vuosia luomuheinäpeltona, sitä ei muokattu, ei kylvetty, ei mitään. siitä paalattiin se saunakukan sekainen hässäkkä kahdesti kesässä, siinä kaikki. Täällä maaperä on ihan pelkkää savea, maa on niin tiivistynyt ja köyhtynyt että se vaatii ihan valtavasti työtä. Onneksi meillä on varsin reippaasti palanutta turvelantaa maanparannusaineeksi. Joka tapauksessa kasvimaita on laajennettava, sama se on aloittaa nyt keväällä ja samalla siirtää osa pois lintujen ja vuohien lähettyviltä.


sitten taas se sää, sillehän nyt ei varsinaisesti voi mitään kun vaan sataa ja on kylmä. Kasvihuone on harmillisen pieni, kasvilavoja on onneksi jonkun verran ja niihinhän voi muovista tehdä kansia. Kesäkurpitsat ajattelin kasvattaa lavoissa, ehkä jos herpaannun niin yhden saatan sulloa kasvarin nurkkaan. Tomaatit on jotenkin aina yhtä rasittavia, niitä on pakko aina kasvattaa ihan hirveä määrä. lopputuloksena kasvari tursuaa toinen toistaan onnettomampia taimen roiskoja. Osa tuottaa ihan hyvin hedelmää, suurin osa ei. En koskaan muista mikä oli se tuottoisa ja hyvän makuinen. Täytyy yrittää rajoittaa tomaattien kasvattelua. Muutama taimi saa luvan riittää. Kurkkuja en meinaa kasvattaa ollenkaan, ne tuntuu vaan turhilta tilan viejiltä. Ajattelin laittaa tomaatit kasvihuoneen yhdelle seinustalle, sille aurinkoisimmalle, vastapäätä papuja ja niitä yrttejä mistä haluan varmasti satoa. Papujen suhteen viimekesä oli ihan onneton, kun tuli aika kylvää pavut, maa ja ilma oli niin kylmää ettei ne tahtoneet itää ollenkaan. siksi siis meinaan uhrata niille tilaa kasvarista.

Vanhan porkkanamaan ajattelin laittaa kurpitsoille, ehkä jopa yritän kasvattaa jättikurpan. On mulla ollut kurppia vanhan lantalanpohjassakin kasvamassa, siinä vaan tuli taas se ankkaongelma. Tallin seinänvierustan ajattelin myös hyötykäyttää, Sielläkin kasvoi yhtenä vuonna kurpitsaa ja hyvin kasvoikin. Se on aurinkoinen ja suojainen paikka, eikä siellä vesi jää yhtään seisomaan. Seinää vasten voisi virittää verkon ja laittaa ruusupapua tai herneitä, tai varmaankin molempia.

Perunamaa täytyy laajentaa. Entiseen sipulipenkkiin voisi laittaa vaikka nauriita ja kokeilla kaaliakin siinä. Herneet meinasin hajasijoittaa, entisen yhden paikan sijaan laittelen niitä vähän sinne ja tänne. täytyy löytää hyvä paikka. 

Marjapuskia on aivan riittävästi, niille ei tarvitse tehdä mitään. Vadelmapuskia täytyy käydä ostamassa. Omenapuut alkaa olla niin huonoja että niitä voisi muutaman taimen verran lisätä. Myös mansikantaimia tarttee hankkia lisää ja voisi oikeastaan raivata ihan kokonaan uuden mansikkapenkin, vanha on niin onnettoman pieni.

Kalkitakin pitäisi ja tosiaan sitä multaa lisätä ja tosiaan kun kelit on mitä on olleet jo monta vuotta, täytyy alkaa panostaa siihen esikasvatukseen. suorakylvöllä kylmään maahan ilman aurinkoa, loppuu kasvukausi kesken ennen kuin ehtii satoa saamaan, jos siis eläimet ei ehdi ensin tekemään tuhojaan.Suuria suunnitelmia, toivottavasti edes osa toteutuu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti